Osteopathie voor zwangere vrouwen

De zwangerschap is een unieke periode. Ook lichamelijk gebeurt er in korte tijd erg veel. Veranderingen op hormonaal niveau, toename in gewicht en een verandering van de gewichtsverdeling ten opzichte van het bewegingsapparaat. Daarnaast ontstaat er een toenemende druk op de omringende organen en andere structuren naarmate de baarmoeder in omvang toeneemt.

Al deze zaken bij elkaar kunnen er toe leiden dat er klachten ontstaan. Ook kan het zijn dat reeds bestaande klachten verergeren. Is er vóór de zwangerschap al sprake van bijvoorbeeld een ‘zwakke rug’, dan zullen met de verandering van gewicht en verdeling van het gewicht de compensatie mogelijkheden van het lichaam sneller worden overvraagd.

Klachten zoals ze worden gezien rond de zwangerschap zijn bijvoorbeeld:

  • Bekkenklachten/ bekkeninstabiliteit
  • Rugklachten, zowel van onderrug als van bovenrug
  • Nek- en schouderklachten
  • Obstipatie of andere darmklachten

Wat kan de osteopaat betekenen bij bovenstaande klachten?

Tijdens de eerste behandeling zal worden onderzocht waar de oorzaak van de klachten ligt. Is dat in een beperkte beweeglijkheid van een wervel, het bekken of van het heiligbeen? Of wellicht een verminderde beweeglijkheid van de regio van het middenrif en de borstkas? Door zachte handgrepen kan de osteopaat het verlies aan beweeglijkheid herstellen, zodat de klachten verminderen of in zijn geheel verdwijnen.

Gemiddeld zijn er 4 tot 5 behandelingen nodig om de klachten te verlichten.